De câteva zile, o plantă unică în lume poate fi admirată în Clisura Dunării! Este vorba despre laleaua galbenă de Cazane sau laleaua bănățeană, cum i se mai spune, cu ale sale flori superbe! Este o adevărată aventură să fie fotografiată, pentru că ea apare pe crestele munților și poate fi admirată din barcă.
Laleaua bănățeană este o specie endemică, de interes comunitar, al cărei habitat îl constituie versanții sudici, abrupți, ai Ciucarului Mare, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Fiindcă zona este foarte abruptă, planta nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Cu toate acestea, laleaua galbenă este strict protejată, amenda pentru orice fir rupt fiind de 10.000 de lei.
În Serbia, planta a fost rară pe versanții nordici (cei dinspre Porțile de Fier), dar nu a mai fost înregistrată în ultimii zece ani. Numai exemplare păstrate în ierbar dovedesc existența acestei specii în Serbia. (VEZI ȘI: CASA EI A DEVENIT LOC DE ”PELERINAJ”! CE A APĂRUT ÎN GRĂDINA UNEI MARAMUREȘENCE)
Laleaua galbenă de Cazane este o specie protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979, privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate. Specia este protejată prin lege și în Serbia și va fi reintrodusă cu ajutorul unor experți ai Parcului Porţile de Fier din România.
Există și o legendă populară despre această plantă unică în lume, care spune că, demult, o fetiță a fost izgonită de acasă de mama sa vitregă, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă sălbatică, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.